Red Carpet je istražio zašto Crkva, koja se voli predstavljati kao najveća moralna institucija u Hrvata, sebi usred krize gradi dvore od 16,5 milijuna eura. I to novcem koji nisu zaradili.

Velebno zdanje od 11 tisuća kvadratnih metara s pročeljem od oniksa koštalo je vrtoglavih 16,5 milijuna eura. To su zagrebački novi Biskupski dvori. Naivno smo se začudili zbog čega to toliko košta. Biskup Huzjak je, kako bi nama običnim smrtnicima bilo jasnije, rekao da toliko stoji i prosječni kvadrat stana u Zagrebu. Pohitali smo do arhitekta da to potvrdimo.

Zemlja je naravno bila crkvena, tako da za to nisu potrošili ni lipe. Dakle: duplo jeftinije. No može li se uopće uspoređivati izgradnja stana s ovime?

Ponekad će se dakle u njoj okupljati biskupi, a unutra će stalno biti podružnica karitasa, informativna katolička agencija te katolički radio. Okupljanja vjernika ovdje neće biti. Znači, zgrada je prije svega poslovna i besmisleno ju je uspoređivati sa stanom. Ali valjda se kardinal zabunio. Potom je govorio arhitekt.

Razumijemo, skromnije nije moglo zbog sadržaja. Kako bismo začepili usta zlobnicima koji pišu da kardinal iz obijesti razbacuju pare, uputili smo se u najekskluzivniju poslovnu zgradu u Hrvatskoj, takozvani Eurotower. Više u prilogu Red Carpeta!