Nedjelja 21.00

2. sezona, reality show

Masterchef je u prvoj sezoni prikovao gledatelje za mali ekran, a samo finale pratilo je 725 000 gledatelja. Show je doprinio promjeni odnosa Hrvata prema hrani, promovirao kvalitetu gastronomije i potaknuo veći broj upisa u kuharske škole. Show je uz stručni žiri i goste odgojio generaciju vrsnih kuhara koji su se iz amatera prometnuli na pozicije voditelja kuhinja brojnih restorana i hotela ili dobili svoje TV formate. Najkreativniji reality show, kako ga je kritika ocijenila, pokazao je kako jedan zabavni program može imati širi utjecaj, a ostati jednako zabavan. Za drugu sezonu prijavilo se gotovo 2 000 zainteresiranih, no samo najbolji dobit će priliku ući u MCH kuhinju i natjecati se za glavnu nagradu od 200 000 kuna, ali i učeći od najboljih stručnjaka zauvijek promijeniti svoje živote.

Voditeljsku palicu druge sezone popularnog showa držat će od ove jeseni Igor Mešin, scenaristički će ga potpisivati Jasna Nanut, a uz Matu Jankovića i Radovana Marčića kuhare će ocjenjivati renomirani chef Dino Galvagno. Produkcijski kreativni tim najavljuje provjerenu kvalitetu formata, novosti u sadržaju i prepoznatljivu 'apetitlich' vizualnu pozadinu.

U prvim emisijama vidjet ćemo kakva je atmosfera vladala na audicijama. Tko se pokazao u najboljem svjetlu, a kome je žiri vrlo otvoreno dao do znanja da još jednom razmisle da li je kuharska karijera za njih. Žiri će odabrati 50 kandidata koji će se morati suočiti s brojnim izazovima kako bi zaradili priliku ulaska u TOP najboljih koji ulaze u Masterchef kuhinju. Ova selekcija odvijat će se u velikoj hali, kompleksu strojarnice državne željeznice u Zagrebu iz 1894. godine u kojoj će se natjecatelji susresti s prvim izazovima kao uvertirom u ono što ih može očekivati ako prođu dalje. Kandidati će morati opravdati osvojene pregače na audiciji i izboriti se za ulazak u Masterchef kuhinju. Jedan od prvih izazova bit će Test kuharskih osnova, a ubrzo će uslijediti i prvo kuhanje i pripremanje jela koje će žiri kušati. No tu će priliku imati samo privilegirani, oni koji su savladali prethodni izazov – razdvajanje žumanjka od bjelanjka i filetiranje ribe. Već u prvim emisijama vidjet ćemo prva odustajanja, prve gafove, ali i one primjere koje će žiri sa zadovoljstvom pohvaliti i plasirati dalje.

IGOR MEŠIN, voditelj Masterchefa 2

Voditeljsku palicu druge sezone Igor Mešin je objeručke i sa zadovoljstvom prihvatio. U životopisu Igora Mešina do sada redom stoje samo mega uspješni projekti, a pred njim je sada i novi izazov u popularnom Masterchefu. I sam se rado prihvati kuhače i nađe iza štednjaka pripremajući delicije za svoje najmilije, te s ponosom ističe kako je najbolji u pripremanju, kako kaže, 'klasičnih recepata naših baka'. Jedno je sigurno, voditelj, glumac i kako sam sebe zna nazvati 'viši amaterski kuhar' zajedno će s natjecateljima, kuharima-amaterima te gledateljima ispred malih ekrana, imati priliku naučiti mnogo iz svijeta kuharstva i gastronomije.

ŽIRI:
DINO GALVAGNO

U novoj sezoni iskusnom dvojcu Jankoviću i Marčiću pridružuje se tridesetosmogodišnji Dino Galvagno, poznati hrvatski chef i vlasnik restorana 'Prasac'. Školovao se u Njemačkoj gdje je radio u brojnim renomiranim restoranima, a potom i u visokoj gastronomiji u Toskani. Odlike Dinove kuhinje su jednostavnost, priprema svježih i što raznovrsnijih namirnica na suvremeni način te hrana koja izaziva emocije.

RADOVAN MARČIĆ
Radovan Marčić, redatelj i maritimni pisac, na pozornicu je postavio pedesetak kazališnih predstava. Piše scenarije, režira reklamne i dokumentarne filmove i producira. Nakon završetka prve sezone Marčić zajedno s prvim hrvatskim Masterchefom Šimom Sušićem uređuje i izdaje 'MasterChef: Dnevnik pobjednika', kuharicu koja je nakon izlaska postala najbolje prodavani naslov u prvih mjesec dana. Petnaest godina Marčić je urednik i jedan je od pokretača u nautičkom magazinu 'More'. Često je i moderator tematskih večeri u restoranima, radi i kao savjetnik za gastronomsku strategiju te kreator jelovnika. U njegov opus spadaju naslovi: 'Peljar hrvatskog Jadrana', '1300 planova luka, lučica i uvala hrvatskog Jadrana', 'Poslanice sladokuscima' te 'Gustoza đita' koja je prevedena na četiri strana jezika. Njegovi tekstovi o kazalištu, moru i gastronomiji objavljeni su u mnogim revijama, tjednicima i dnevnom tisku. Radovan Marčić uredio je dvadesetak knjiga za razne izdavače, a najviše na temu mora i gastronomije.

MATE JANKOVIĆ
Još danas pamtimo legendarne duhovite i živopisne izjave chefa Mate Jankovića kojima je hvalio, ali i kudio jela natjecatelja prve sezone Masterchefa, a mladi se kuhar timu popularnog showa pridružuje i ove godine. Janković je jedan od najmlađih šefova kuhinje u Hrvatskoj, a iskustvo je stekao radom u prestižnim restoranima (The Fairmont na Bermudama, Bevanda i Baltazar u Hrvatskoj). Mate u svojoj kuhinji inzistira na autohtonim, sezonskim i organski uzgojenim namirnicama. Ovaj vrhunski majstor kuhinje voli koketiranje s eklektičnom kuhinjom. Mate predvodi novi hrvatski kulinarski val, a tek su mu 33 godine. Kuhao je za sve hrvatske predsjednike, njujorškog gradonačelnika Giulianija, Catherine Zeta Jones i Michaela Douglasa, Paula Allena te mnoge druge.