Intervju s jednom od najuspješnijih žena u svijetu sapunica koja je svoju titulu učvrstila ne samo 'Larinim izborom' već i filmom 'Larin izbor: Izgubljeni princ'.

Uz pisanje scenarija i produciranje, talentirana Jelena Veljača svakoga tjedna piše kolumne o neodumicama, veseljima i odlukama mlade urbane žene. Nakon prve objavljene zbirke 'Mama vam je cijelo vrijeme lagala', upravo je objavila i drugu šarmantnu zbirku 'Tatine curice' za izdavačku kuću Profil koja će biti odlično štivo za plažu te zračne luke, a u njoj obrađene teme izvrstan materijal za kavu s prijateljicama ili pak za otvoreno diskutiranje s partnerom.

Svoje kolumne po prvi puta si ukoričila u knjigu pod naslovom 'Mama vam je cijelo vrijeme lagala' dok druga, upravo objavljena knjiga kolumni nosi naziv 'Tatine curice'. Jesu li roditelji smišljeno dobili posvetu u knjigama u kojima se baviš željama, nedoumicama, strahovima i uspjesima mlade žene?
Nisu smišljeno, no i ja sam se zapitala koliko je podsvijest utjecala na te naslove. Svakako je činjenica da sam se ja kroz kolumne prilično borila s idejom da moramo, svjesno ili nesvjesno, upasti u one obrasce ponašanja ili modele odnosa koje su nam nametnuli roditelji.
Možda su naslovi neki način moje isprike roditeljima što sam ih tako često koristila kao primjer, i zahvala za to što se nikada nisu bunili. Ipak, prva motivacija za knjigu 'Mama vam je cijelo vrijeme lagala' bio je stih iz pjesme Macy Grey koja se zove 'seksualna revolucija', no koja zapravo govori o jednoj drugoj vrsti ženske pobune, onoj emotivnoj, društvenoj.
'Tatine curice' činile su mi se kao dobar trik i prigodan nastavak serije knjiga, 'Tata' nakon 'Mame', a knjiga i završava s kolumnom tog naslova u kojoj se bavim utjecajem očeva na naš život.

I što nam je to mama lagala i tko bi bile tatine curice?
Mama nam je lagala svašta: od one stare maksime da je 'strah dobar kome ga je Bog dao', preko one da su svi muškarci isti, do one da se nakon sladoleda ne smije piti voda. Lagala nam je iz dobre namjere, straha i ljubavi, kao što je i njezina majka lagala njoj, no, znate i sami, put do pakla popločen je dobrim namjerama. Tatine curice smo sve mi, samo je, naravno, pitanje što nam je tata ostavio u emotivno naslijeđe.

Znaš li točan broj svih do sada objavljenih kolumni i koja je od tematika kojih si se dotakla za tebe predstavljala najveći izazov?
Sad slavim četvrtu godinu objavljivanja kolumni što znači da ih je do sada bilo točno 210. Bilo je teških tema, od preljuba do prekida, gubitka bliskih ljudi i vrlo osobnih strahova. No najteže mi je bilo javno priznati kroz kolumnu da (još uvijek) ne želim dijete. Osjećala sam odgovornost i potrebu da, nasuprot sjajnim i plodnim obiteljima s naslovnica lifestyle časopisa, kao žena zastupljena u medijskom životu, kažem da postoji i druga strana priče, drugačija odluka, i da je to jednako u redu, ispravno, moralno, pametno, odgovorno i emotivno.
 

Cijeli intervju pročitajte na Zadovoljna.hr