U 'In Magazinu' mogli ste uživati u kulinarskim majstorijama Josipe Pavičić i njenoj rubrici 'Glamurozna kuharica'. Donosimo Vam recepte koji su obilježili emisiju!

PREKRIVENA PITA OD JABUKE

Nadjev:
1 ½ kg jabuka
1 vanilija šećer
malo cimeta
malo grožđica
50 g maslaca

Tijesto:
400 g glatkog brašna
2 praška za pecivo
60 g šećera
1 vanilija šećer
2 jaja
4 žlice mlijeka
150 g omekšalog maslaca

U posudu stavim brašno, pomiješam prašak za pecivo, šećer, vanilija šećer, jaja, mlijeko i maslac. Rukama dobro izmiješam dok ne dobijem glatko tijesto koje potom umotam u prozirnu foliju i ostavim u hladnjaku pola sata.

Očistim jabuke i režem ih na kockice (mogu se i naribati, po želji). Dodam cimet, vanilija šećer, grožđice i maslac i smjesu zagrijem na laganoj vatri 5 minuta.

Tijesto podijelim na dva jednaka dijela. Razvučem na tanko prvi dio i stavim ga na pleh i prekrijem nadjevom. Potom razvučem na tanko drugi dio tijesta i pokrijem nadjev. Prije pečenja pitu premažem sa smjesom od 2 žumanjka, 2 žlice mlijeka i 30 g mljevenih badema, a potom pospem s još 50 g grubo nasjeckanih (naribanih) blanširanih badema.

Pitu pečem na 200°C oko pola sata.

SALATA OD PŠENICE S TUNOM I TURŠIJOM

500 g pšenice
240 g tuna fileta
500 g ukiseljenog povrća
maslinovo ulje
sol, papar

Skuham pšenicu po uputama na pakiranju. Kuham je u puno zasoljene vode na laganoj vatri. Kuhanu procijedim i ostavim da se ohladi. Dodam tunu i ukiseljeno povrće, maslinovo ulje, malo papra, soli i nekoliko listića svježe nasjeckanog peršina.

PILETINA UMOTANA U PRŠUT S NJOKIMA U UMAKU OD KADULJE

6 pilećih filea
6 šnita pršuta
2 dl vrhnja za kuhanje
1 dl bijelog vina
3-4 listića kadulje
1 žlica kečapa
maslinovo ulje
sol, papar,
luk, češnjak

Na grill tavi Ispečem filee tako da s obje strane dobiju lijepu boju. Posolim i popaprim samo jednu stranu, onu koja se ne peče prva. Ostavim da se ohladi nakon čega svaki file umotam u krišku pršuta.

Nasjeckam na sitno pola luka, očistim jedan-dva režnja češnjaka i popržim na malo maslinovog ulja. Zalijem s bijelim vinom i na jačoj vatri pustim da ispari do pola. Dodam nekoliko listića kadulje, žlicu kečapa i vrhnje za kuhanje. Kuham na laganoj vatri desetak minuta. Iz umaka izdvojim češnjak.

Za to vrijeme u puno zasoljene vode skuham njoke, vadim ih čim isplivaju na površinu i dodam u umak te sve zajedno miješam na laganoj vatri još dvije minute.

Filee umotane pršutom lagano popržim na grill tavi, izvadim čačkalice te ih poslužim s njokima u umaku od kadulje.

RAJČICE PUNJENE PURETINOM

6 većih rajčica
1 poriluk
500 g mljevene puretine
4-5 listića svježeg bosiljka
1 žlica senfa
1-2 žlice krušnih mrvica
1 jaje
sol i mljeveni bijeli papar
2 žlice vrhnja
100 g maslaca

Oprati rajčice, a vrhove pri peteljci odrezati. Zatim žlicom izdubiti unutrašnjost. Izdubljenu unutrašnjost ploda i odrezani vrh narezati na kockice. Oprati poriluk i narezati ga na tanke kolutiće. Zagrijati pećnicu na 200 C.

U velikoj tavi zagrijati ulje, na njega staviti mljeveno meso i na jakoj vatri pržiti dok se ne razdvoji na komadiće. Dodati poriluk s polovicom kockica rajčice i zajedno pržiti oko 5 minuta. Još malo kuhati dok se sok iz rajčica ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.

Oprati listove bosiljka, osušiti i sitno nasjeckati. Dodati mljevenom mesu zajedno sa senfom, krušnim mrvicama i jajetom, posoliti i začiniti. Sve dobro promiješati.

Preostale kockice rajčica pomiješati s vrhnjem, začiniti i izliti u vatrostalnu posudu. Rajčice napunjene pripremljenom mesnom smjesom poslagati u vatrostalnu posudu, na svaku rajčicu staviti komadić maslaca, poklopiti te peći u pećnici oko 25 minuta na 180C.

TJESTENINA U UMAKU OD BUNDEVE I PINJOLA

150 g šunke
dvije šake pinjola
povrtna kocka
oko 400 g bundeve
svježi ružmarin, sol
maslinovo ulje
400 g tricolori tjestenine (penne, farfalle, tagliatelle)

Oprati bundevu, razrezati je na komade (poput lubenice), očistiti od sjemenki, te nožem odstraniti mesnati dio ploda i usitniti na kockice. Ako vam je lakše, možete je i naribati.

U lonac uliti oko litru vode, dodati povrtnu kocku, grančicu ružmarina i kockice bundeve. Staviti da se kuha bez poklopca oko 20 minuta.

Dok se bundeva kuha, na tavi popržiti/tostirati pinjole, grančicu ružmarina i šunku narezanu na kockice.

Pred kraj kuhanja u lonac s bundevom dodati žlicu maslinovog ulja i žličicu ljutog feferona (po želji) te posoliti. Štapnim mikserom miješati dok se ne dobije kremasta smjesa. U nju umiješati pinjole i šunku te dodati tjesteninu koju smo prethodno skuhali na pola. Nastaviti kuhati na laganoj vatri dok se tjestenina ne skuha do kraja. Poslužite s ribanim parmezanom.

PECIVA SA SEZAMOM

500 g glatkog brašna
2 dl ulja
2,5 dl toplog mlijeka
kocka svježeg kvasca
2 žličice soli
2 žličice šećera
1 cijelo jaje
1 žumanjak

Brašno pomiješam sa soli. Lagano zagrijem mlijeko i u njega umiješam šećer i kvasac. Kad se kvasac digne, smjesu ulijem u brašno, dodam ulje, jaje i žumanjak i mijesim rukama dok ne dobijem smjesu koja se više ne lijepi za ruke. Tijesto pokrijem i ostavim na toplom da se diže dok se ne udvostruči. Bjelanjaku dodam žličicu soli i stučem ga pjenjačom.

Tijesto podijelim na dva dijela, na papiru za pečenje razvučem prvi dio na tanko, režem tijesto na trokute i motam od šireg prema užem dijelu. Kiflice posložim na lim na koji sam prethodno stavila papir za pečenje, premažem ih stučenim bjelanjkom te pospem sezamom. Isto radim i s drugim dijelom tijesta.
Peciva pečem u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C petnaestak minuta.