U listopadu svake godine obilježavamo Dane kruha kojima slavimo i blagoslivljamo hranu dobivenu od plodova zemlje.

Zato je u svojoj kuhinji ovaj tjedan peciva pripremila i naša glamurozna kuharica. Tek toliko da znate, način na koji se kruh priprema danas potječe još od starih Egipćana.

Donosimo vam i recept kako bi se i sami upustili u ovaj izazov.

Peciva sa sezamom
 

500 g glatkog brašna
2 dl ulja
2,5 dl toplog mlijeka
kocka svježeg kvasca
2 žličice soli
2 žličice šećera
1 cijelo jaje
1 žumanjak
 

Brašno pomiješam sa soli. Lagano zagrijem mlijeko i u njega umiješam šećer i kvasac. Kad se kvasac digne, smjesu ulijem u brašno, dodam ulje, jaje i žumanjak i mijesim rukama dok ne dobijem smjesu koja se više ne lijepi za ruke. Tijesto pokrijem i ostavim na toplom da se diže dok se ne udvostruči.
 

Bjelanjku dodam žličicu soli i stučem ga pjenjačom.
Tijesto podijelim na dva dijela, na papiru za pečenje razvučem prvi dio na tanko, režem tijesto na trokute i motam od šireg prema užem dijelu. Kiflice posložim na lim na koji sam prethodno stavila papir za pečenje, premažem ih stučenim bjelanjkom te pospem sezamom. Isto radim i s drugim dijelom tijesta.
 

Peciva pečem u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C petnaestak minuta.