Uza sve ružne vijesti koje je 2010. donijela građanima Hrvatske, iskoči i poneka zaista dobra.

Naime, prema statistikama policije, prošla je godina bila najsigurnija na hrvatskim cestama. U 2010. se dogodilo 44 tisuće prometnih nezgoda sa 18 tisuća i 300 ozlijeđenih te 425 smrtno stradalih. Puno, kazat ćete, no te su brojke osjetno manje nego u 2009. godini. Prošle se godine tako dogodilo 6 tisuća nesreća manje, ozlijeđenih je pak 3.600 manje, a najvažnije, i kod smrtnih slučajeva primjetan je osjetan pad – 123 manje.

'Ovaj podatak jasno daje do znanja kako su oštriji zakoni, odnosno teže kazne, počeli donositi plodove. Jasno da je svoj udio u smanjenju crnih brojki odigrala i sve veća sigurnost novih automobila, a svoju ulogu ima i sam rad policije', pojašnjava Josip Mataija iz MUP-a. Kako su ovakve metode pokazale dobre rezultate, policija se i u tekućoj godini namjerava pridržavati sličnog recepta, uz veću nazočnost na kritičnim dionicama cesta i korištenjem sve dostupne opreme. Također, najavljuju se i određene tehnološke novosti.

Još stroži zakoni

Ove godine će se vjerojatno donijeti i dodatno postrožen zakon o sigurnosti prometa. Spominju se veće kazne za vožnju u suprotnom smjeru i dodatne promjene, no sve ovisi o tome koje će prijedloge policije Sabor naposljetku i prihvatiti.

Bilo kako bilo, trendovi u prometu su ohrabrujući. Visoke novčane kazne, pa čak i zatvor te sve bolja primjena zakona, pokazuju rezultate. Nadamo se da će 2011. proći s još manje crnih vijesti s prometnica, a obol tome, osim policije, morat će dati i svatko od nas. Zato, prije svega, vozite savjesno i oprezno!