Više saznajte u ovotjednoj emisiji!

Zarazne bolesti, primjerice prehlada ili upala pluća, one su koje uzrokuje neki patogeni organizam kada napadne naše tijelo. Najčešći uzročnici bolesti su bakterije i virusi, a neke zarazne bolesti mogu uzrokovati gljivice, ili neki drugi mikroorganizmi. Novinari emisije "Zdravlje na kvadrat" istražili su koje to zarazne bolesti najviše pogađaju građane Hrvatske.

Vrtoglavica nije bolest, već simptom drugih zdravstvenih poremećaja. Poslije boli u prsima i umora, vrtoglavica je jedno od najčešćih stanja radi kojeg se ljudi obraćaju svome liječniku. Kako se liječi, doznajte u ovotjednom "Zdravlju na kvadrat".



Svjetlana Brborović, koja više od 25 godina s ljubavlju radi svoj posao medicinske sestre svojim pacijentima zaista je poput svjetlosti. Itekako zasluženo, Udruga hrvatskih pacijenata izabrala ju je za najsestru 2017. godine. Kako izgleda Svjetlanin radni dan doznajte u "Zdravlju na kvadrat".



Parodontitis je, uz karijes, jedan od najvećih stomatoloških problema današnjice i pojavljuje se vrlo učestalo. Može se, po onoj staroj "bolje spriječiti nego liječiti", prevenirati dobrom oralnom higijenom, ali kad bolest uznapreduje treba zatražiti pomoć stomatologa. Koji su simptomi parodontitisa te kako se liječi, pogledajte u ovotjednom "Zdravlju na kvadrat".



Kako prepoznati da vaše dijete ima upalu mokraćnih kanala? Težak je to zadatak jer dijete može biti u potpunosti bez simptoma. Kod novorođenčadi simptomi ne upućuju izravno na upalu mokraćnih puteva, no jedan od prepoznatljivih znakova, svakako jest, neugodan miris urina. Više o ovoj temi otkrijte u "Zdravlju na kvadrat".



Neredoviti menstrualni ciklusi, valovi vrućine, promjene raspoloženja, gubitak libida, opći bolovi samo su neki od simptoma koji ukazuju na menopauzu. Prosječna dob u kojoj se žene susreću s menopauzom jest 52 godine, no nije uvijek tako. Cjelovitu priču pogledajte u ovotjednoj emisiji.



U rubrici "Vi pitate" govorit će se o postu. Je li post koristan za zdravlje, tko ne bi smio postiti i zašto, samo su neka od pitanja na koja su novinari "Zdravlja na kvadrat" potražili odgovore.



Ne propustite novu epizodu emisije 'Zdravlje na kvadrat' u subotu, 17. veljače na Novoj TV i u nedjelju, 18. veljače na Domi TV, a prošlotjednu epizodu pogledajte besplatno na novatv.hr.





 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju