Veliko terensko istraživanje u Dnevniku Nove TV – objavljene procjene rezultata za 7., 9. i 10. izbornu jedinicu.

Nova TV je u sklopu praćenja parlamentarnih izbora 2016. pripremila veliko terensko predizborno istraživanje na 10 izbornih jedinica. Istraživanje je za Novu TV provela agencija Ipsos od 19. kolovoza do 4. rujna 2016. Istraživanje je provedeno metodom osobnog intervjua u kućanstvu na punoljetnim građanima Republike Hrvatske. Ispitanici su se izjašnjavali o političkim preferencijama metodom tajnog izjašnjavanja (samostalno zaokruže listu na glasačkom listiću). U istraživanju je sudjelovalo preko 4200 ispitanika, u prosjeku oko 420 po izbornoj jedinci.

Svaki od ispitanika od anketara je dobio listić po uzoru na izborni listić, što je najveća prednost terenskog istraživanja. Na taj način ispitanici koji su naveli kako planiraju izaći na izbore, mogli su se o svojoj glasačkoj preferenciji izraziti upravo onako kako će to napraviti na biračkom mjestu na dan izbora. Nova TV ovom metodologijom osigurava najrelevantnije rezultate predizbornih istraživanja.

Uzorak je reprezentativan za svaku izbornu jedinicu s obzirom na broj punoljetnih stanovnika prema županiji i veličini naselja te prema spolu i dobi ispitanika. Pogreška mjerenja na razini izborne jedince je oko +/-4,8 %. U istraživanju je sudjelovalo 150 anketara.

U sklopu današnjeg Dnevnika Nove TV objavljene su procjene za 7., 9. i 10. izbornu jedinicu.



7. IZBORNA JEDINICA: NARODNA KOALICIJA VODI, BANDIĆ MOSTU UZEO MANDAT

Narodna koalicija u 7. izbornoj jedinici, koja se proteže od Jaruna do Novog Vinodolskog, prva je lista s osvojenih 35,6% potpore birača, za njima je HDZ sa 31% potpore. Slijede ih tri stranke - doslovno prsa u prsa. Bandić Milan 365 koalicija ima 8,9%, MOST ima 8,8%, a Živi zid ima 8,7%.


I čini se da je tu više manje sve jasno kod podjele mandata. Narodna koalicija osvaja 6 zastupničkih mandata, HDZ ima 5 zastupnika. A po jednog zastupnika imaju Bandićeva koalicija, MOST i Živi zid. Tu je MOST izgubio jednog zastupnika kojeg mu je preotela Bandićeva koalicija. Svi mandati su vrlo izvjesni, tako da nema mandata koje smatramo „graničnim“ mandatima.


HDZ U 9. IZBORNOJ JEDINICI NAJJAČI - ALI NE KAO PRIJE!

Lika i Sjeverna Dalmacija su i dalje politički najjača utvrda HDZ-a. Sada osvajaju 46,4% potpore birača. Daleko iza njih je Narodna Koalicija, s potporom od 24,1% posto. Potom slijedi MOST, koji uživa potporu od 13,4%, Živi zid je na 6%, a u mogućnosti da se nađe u podjeli mandata je i Bandićeva koalicija, koja se nalazi blizu praga s 3,8%.

U mandatima, HDZ bi osvojio 7 mandata, Narodna Koalicija imala bi 4 mandata, MOST 2, a Živi zid 1 mandat. No, u toj izbornoj jedinici 1 je mandat granični i pripada Živom zidu, no za njega se još bore i mogu ga osvojiti i Bandićeva koalicija ili HDZ. Znači, za taj jedan granični mandat bore se trenutno tri stranke!


U 10. IZBORNOJ JEDINICI HDZ PRVI - ALI SLABIJI, MOST GUBI MANDAT

Još jedna dalmatinska izborna jedinica, koja obuhvaća južni dio Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvansku županiju daje potporu HDZ-u s 38,8%. Slijedi Narodna koalicija s 28%. Zatim slijedi MOST koji ima potporu od 17,1%, a tu su još i Živi zid s 5,3% te stranka PAMETNO s 4%.

U mandatima, HDZ bi osvojio 6 mandata, Narodna koalicija njih 5, a MOST 3. I u ovoj izbornoj jedinici samo je jedan granični mandat i to mandat MOSTA. Moguće je da ga ta stranka izgubi. A ako ga oni izgube, onda bi taj mandat mogao pripasti HDZ-u, i time dodatno učvrstiti snagu sa sedmim mandatom. No, mogao bi možda pripasti i Živom zidu ili stranci PAMETNO, kojima bi to bio jedini mandat u 10. izbornoj jedinici. Dakle, za taj jedan mandat bore se četiri opcije.


Koliko je vjerojatno da će naši ispitanici izaći na izbore i glasovati?

U 7. izbornoj jedinici 69 posto ispitanika će sigurno glasovati, njih 15,7 posto kaže kako će vjerojatno glasovati, 8,2 posto sigurno neće glasovati, 3,9 posto ispitanika kaže kako vjerojatno neće glasovati, a njih 3,1 posto još ne zna.

U 9. izbornoj jedinici 65,4 posto ispitanika se izjasnilo kako će sigurno glasovati, 17,7 posto kaže kako će vjerojatno glasovati, 8 posto sigurno neće glasovati, 6,3 posto ispitanika kaže vjerojatno neće glasovati, a njih 2,6 posto još ne zna.

65,5 posto ispitanika u 10. izbornoj jedinici izjasnilo se kako će sigurno glasovati, njih 17,9 posto će, kažu, vjerojatno glasovati, 7,0 posto ispitanika kaže kako sigurno neće glasovati, a 6,6 posto vjerojatno neće glasovati. Njih 3 posto još ne zna.


Koga bi nakon izbora voljeli vidjeti na vlasti?

U 7. izbornoj jedinici 22 posto ispitanika na vlasti bi voljelo vidjeti HDZ s Mostom, 19,9 posto ispitanika na vlasti bi nakon izbora najradije vidjelo koaliciju SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom, a takozvanu 'veliku koaliciju' SDP-HNS-HSS-HSU i HDZ na vlasti bi voljelo vidjeti 8,4 posto ispitanika. Zanimljivo je kako bi čak 21,7 posto ispitanika na vlasti voljelo vidjeti nekog drugog, a 11,3 posto ih je sigurno kako nas čekaju još jedni izbori vjerujući da nitko neće osigurati potrebnu većinu. 9,3 posto ispitanika kaže kako im je svejedno tko će biti na vlasti, a njih 7,7 posto, ne zna koga bi radije vidjeli na vlasti nakon nedjeljnih izbora.

Ispitanici u 9. izbornoj jedinici u najvećem broju, baš kao i oni u sedmoj, nakon izbor na vlasti bi voljeli vidjeli HDZ s Mostom. Tako je odgovorilo 40,6 posto ispitanika. Njih 12,9 posto na vlasti bi radije koaliciju SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom dok bi 4,1 posto ispitanika na vlasti voljelo vidjeti veliku koaliciju SDP-HNS-HSS-HSU i HDZ-a. 19,3 posto ispitanika na vlasti bi radije pak nekog drugog, a 4,4 posto ih vjeruje kako ćemo ponovno na izbore jer nitko neće osigurati potrebnu većinu. 10,8 posto ispitanika reklo je kako im je svejedno, a njih 7,7 posto ne zna.

U 10. izbornoj jedinici najviše ispitanika, točnije njih 32,5 posto, nakon izbora na vlasti bi voljelo vidjeti HDZ s Mostom. Njih 18,4 posto voljelo bi na vlasti vidjeti SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom. Veliku koaliciju SDP-HNS-HSS-HSU i HDZ-a na vlasti bi radije 1,8 posto ispitanika. 16,5 posto ispitanika na vlasti bi pak radije nekog drugog, a njih 9,9 posto smatra kako ćemo ponovno na izbore jer nitko neće osigurati dovoljan broj mandata. 13,6 posto ispitanika kaže kako im je svejedno, a njih 7,3 posto ne zna.


Bez obzira na preferencije ispitanika, što očekuju - tko će pobijediti na izborima i sastaviti buduću vladu?

U 7. izbornoj jedinici 27,5 posto ispitanika očekuje da će vladu sastavljati HDZ s Mostom. 24 posto ispitanika očekuje da će vladu sastavljati koalicija SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom dok njih 10,2 posto smatra kako će se Vlada sastavljati od takozvane 'velike koalicije' - SDP-HNS-HSS-HSU s HDZ-om. 18,5 posto ispitanika iz ove izborne jedinice očekuje da vladu sastavlja netko drugi, njih 8 posto kazalo je kako im je svejedno, a 11,8 posto ih ne zna.

U 9. izbornoj jedinici 42,7 posto ispitanika očekuje da će vladu sastavljati HDZ s Mostom; 14,1 posto ispitanika očekuje da će vladu sastavljati koalicija SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom dok njih 5,4 posto smatra kako će se Vlada sastavljati od takozvane 'velike koalicije' -SDP-HNS-HSS-HSU s HDZ-om. 15,3 posto ispitanika iz ove izborne jedinice očekuje da vladu sastavlja netko drugi, njih 10,3 posto je svejedno, a 12,3 posto ih ne zna.

Najviše ispitanika iz 10. izborne jedinice, njih 38 posto očekuje da će vladu sastavljati HDZ s Mostom. Da će vladu sastavljati koalicija SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom očekuje 21,8 posto ispitanika, a 2 posto ih smatra kako će se Vlada biti sastavljena od takozvane 'velike koalicije' - SDP-HNS-HSS-HSU s HDZ-om. 13,2 posto ispitanika iz ove izborne jedinice očekuje da vladu sastavlja netko drugi, njih 11,1 posto je svejedno, a 13,9 posto ih ne zna.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju