Čovjekov najbolji prijatelj može biti divna i uglavnom jest divna životinja. No, u rukama neodgovornih vlasnika, postaje moćno pa i smrtonosno oružje.

Svoju tragičnu priču za 'Provjereno' ispričao je Josip iz Slatine kojeg je umalo ubio vlastiti pas. Godinama nakon, sve ga podsjeća na taj događaj iz 1999. Izgrizao mu je čeljust, vrat. Zbog svega su mu zubi u lošem stanju, slabo vidi na jedno oko, slabo čuje, ušna školjka na lijevoj strani gotovo da i ne postoji. Zbog presađivanja kože s noge na lice i noga mu je u lošem stanju.


 

'Kidao je sve sa mene, ne znam koliko je to dugo trajalo! 15 minuta. Otrgnuo sam se i pobjegao sam u kuću. Kada me hitna u Slatini vidjela i doktori su se zgražali! Čude se kako sam preživio. Sami doktori kažu da me malo niže uhvatio, ne bih stigao do bolnice, ma ni do hitne.', govori nam danas 24-godišnji Josip. Pas je bio u tipu pit bull terijera, križanac. Koji je nakon toga eutanaziran.

Prema podacima veterinarske uprave, opasnih pasa i križanaca poput Josipovog koji su ugrizli , u Hrvatskoj je oko 1700. To su samo oni o kojima postoje podaci. Broj neregistriranih je puno veći. Upravo zbog njih donesen je i Pravilnik o opasnim psima.

'Ti psi, koji se i danas ne nalaze u evidenciji ni kod nas niti igdje,u početku su se koristili za borbe. U 90 posto su ti vlasnici bili iz krim miljea. Vlasnik koji ima takav dosje više ne može imati takvog psa', govori Mladen Ercegović iz Kinološkog saveza Hrvatske.

Uzgajivači američkih stafordskih terijera, ali i Kinološki savez tvrde, svaki pas može biti dobar pas. Sve je na vlasniku, odgoju, socijalizaciji psa.  Josip je vjerojatno jedan od najdrastičnijih primjera žrtava ugriza pasa. Životinje koja je samo prošle godine ugrizla više od 4000 puta. Čovjekov najbolji prijatelj može biti divna i uglavnom jest divna životinja. No, u rukama neodgovornih vlasnika, postaje moćno pa i smrtonosno oružje.

Cijelu priču o napadima opasnih pasa, ali i što o tome kažu stručnjaci pogledajte, pogledajte u novoj epizodi 'Provjerenog'.


 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju