Gost Dnevnika Nove TV bio je predsjendik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša...

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) donio je ove nedjelje odluku da se ruska olimpijska reprezentacije NE izbacuje s Igara u Rio de Janeiru, ali je istovremeno prepustila krovnim savezima pojedinih sportova da donesu konačnu odluku sliku li nastupiti. MOO je zapravo dao za pravo svim svjetskim federacija da poput Atletske organizacije odluči hoće li izbaciti Ruse s Igara ili neće.

Gost u Dnevniku Nove TV bio je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša, koji je pojasnio malo današnju odluku MOO-a i dao svoje viđenje stvari, kao i mišljenje što će se dogoditi s ruskim sportašima i sportašicama 12 dana do početka Igara.

"Vjerojatno će biti još isključenih sportaša s Olimpijskih igara. Prije svega ovo je jedna kompromisna odluka Međunarodnog olimpijskog odbora koju mi naravno podržavamo. Sada postoje tri skupine ruskih sportaša. Prva skupina je ona u kojoj su atletičari koji su izgubili spor u CAS-u i definitivno neće nastupiti u Rio de Janeiru. Druga grupa su svi oni sportaši i sportašice koji imaju povijesni dodir s dopingom i oni također neće moći nastupiti u Riju. Treća skupina su svi oni koji su čisti, ali će morati proći dodatne pretrage u laboratorijima izvan Rusije", rekao je Zlatko Mateša.

 

2. Ima li vremena?

Vremenska stiska je velika. No sigurno je da će ruski sportaši i sportašice biti u Riju pod ruskom zastavom, ali u puno manje broju od predviđenih (malo preko 380).

 

3. Je li ovo u jednu ruku i sukob politike između Istoka i Zapada?

Ukoliko se dokaže da je sve o čemu se pisalo i sve što se već dogodilo atletičarima, te će se dogoditi još nekim sportašima istina, onda se predsjednik Ruskog olimpijskog odbora nema na što žaliti.

4. Ima li optimizma u borbi protiv dopinga? Je li borba unaprijed izgubljena nakon što su svi silni rekordi došli pod znak pitanja?

Nije izgubljena. To je komplicirano. Farmaceutska industrija je danas daleko ispred kontrolnih mehanizama WADE (Svjetska organizacija zadužena za borbu i kontrolu dopinga). Kontrole moraju biti puno oštrije i objektivnije. Imali smo i mi nekoliko slučajeva, nakon čega se pokazalo da WADA zapravo nije bila u pravu.
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju