Novinarka i reporterka Ivana Brkić Tomljenović nedavno se pridružila timu informativnog programa Nove TV! Isitče kako nakon 15 godina i dalje voli svoj posao!

Novinarka i reporterka Ivana Brkić Tomljenović nedavno se pridružila timu informativnog programa Nove TV, ujedno najgledanijeg u Hrvatskoj. Na Novu TV došla je nakon petogodišnjeg rada na regionalnoj televiziji Al Jazeera Balkans. Posljednjih godina pratila je gotovo sve ključne političke događaje u zemlji, a najizazovniji bio joj je bijeg, uhićenje i izručenje bivšeg premijera Ive Sanadera. Iako misli da su novinari danas manje cijenjeni nego prije, Ivana mlađim kolegama poručuje da moraju biti uporni, kreativni i dosljedni sebi.


1. Za početak, istaknite nam svoje tri vrline koje najviše volite.

Ivana: Mislim da drugi mogu bolje govoriti o mojim vrlinama. Ali, mogu reći da sam korektna, poštena i objektivna, što je jako bitno u ovom poslu.

2. Jeste li maštali o nekom drugom zanimanju kada ste bili mlađi i kako je prevagnulo novinarstvo? Što vam je najveća inspiracija; što vas motivira?

Ivana: Maštala sam svaki tjedan o drugom zanimanju. Ipak, novinarstvo je uvijek bilo tu. Sjećam se da sam s ocem, kao dijete, često gledala vijesti i da me sve to jako zanimalo. Danas je novinarstvo moja velika strast, u čemu jako uživam. Volim to što još uvijek, nakon 15 godina, volim svoj posao u kojem me motivira isključivo želja za istinom i pravdom i želja da na najbolji način vijest prenesemo gledateljima, u čije domove ulazimo svaki dan.

3. Koje biste trenutke iz karijere izdvojili kao najdraže? Na što ste posebno ponosni u svom radu?

Ivana: Veseli me kad sati provedeni na terenu rezultiraju odličnim pričama. Posljednjih 15 godina, pratila sam gotovo sve ključne političke događaje u zemlji. Jedan od meni osobno najizazovnijih bio je naprasan odlazak, bijeg, uhićenje i izručenje Hrvatskoj bivšeg premijera Ive Sanadera. Bila sam danima i u Grčkoj i izvještavala o njihovoj dužničkoj krizi. Izbjeglice i njihove teške sudbine i priče nikad neću zaboraviti.

4. Postoje li osobe koje biste htjeli intervjuirati i zašto, a to još niste napravili? Koji vam je najveći izazov?

Ivana: Iako sam do sada intervjuirala velik broj hrvatskih političara, politička situacija u zemlji nikad nije bila zanimljivija. Obrati, česte političke drame izazov su za svakog novinara, pa tako i intervjui koje radimo s njima. No, da mi se pruži prilika rado bih intervjuirala Vladimira Putina.



5. Mislite li da su danas novinari manje cijenjeni nego prije? Što biste stoga poručili mlađim kolegama i koje kvalitete treba posjedovati današnji novinar?

Ivana: Nažalost, činjenica je da su novinari danas manje cijenjeni nego prije. Usprkos tome, mlađim kolegama koji tek trebaju ostvariti svoju karijeru, savjetovala bih da uporni i kreativni, dosljedni sebi i da provjeravaju informacije. Svaki novinar prije svega treba biti objektivan i pošten, ali i hrabar i nepokolebljiv.

6. Kojeg kolegu posebno cijenite?

Ivana: Ima više kolega koje jako cijenim, a neki su i s konkurentskih TV kuća. Ipak, najviše profesionalaca je u informativnom timu Nove tv, što je bio i ključan razlog za moj dolazak.

7. Kako provodite slobodno vrijeme?

Ivana: Sa svojom obitelji. U šetnjama, na biciklu i kad to moja dvogodišnja kćer dopusti – spavajući!

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju