U 54. emisiji 'Informer' pita koliko je normalno da višu cijenu energije plaćaju poduzeća!

Trošak poduzećima raste i iz drugih izvora. Taman kada se krenulo u rezanje troškova prekomjerne regulacije i kada se ponovno popisuju parafiskalni nameti, jedan od njih ne pada nego – raste. Naime, Hrvatska obrtnička komora svojim je članovima poslala nove obračune komorskog doprinosa.

Ima toga još. Primjerice, za poduzeća je predviđeno smanjeno plaćanje akontacija poreza na dobit - dakle, porez na dobit plaća se unaprijed, prema iznosu koji razreže Porezna uprava - no za obrtnike i samostalne djelatnosti nije. Iako će vjerojatno većina njih, posebice oni s manjim dohocima, imati manje porezne obveze kada ova godina prođe, akontacije se izračunavaju bez primjene predviđenog smanjenja. Gledatelji imaju priliku doznati više u ovotjednom 'Informeru'.



Unatoč padu standarda odlučili smo kupovati manje, ali kvalitetnije, bez obzira na to govorimo li o domaćoj hrani, kozmetici ili craft pivu. No primjetan je još jedan trend – sve to manje i kvalitetnije vrlo brzo se preselilo i u velike trgovine i industriju - i hrana, i kozmetika, i pivo. Novinari 'Informera' istražuju kakve su šanse da mali prežive u svojim nišama ako im veliki uskaču na tržište i onda kada je riječ samo o 1 ili 2 % udjela.

Ne treba naglašavati koliko je obrazovanje važno za krvnu sliku ekonomije. Još manje treba naglašavati koliko je za vrijeme školovanja važna – praksa. Upravo nje na domaćim fakultetima nedostaje, pa se na tržištu rada nađu mladi ljudi koji doista ne znaju što znači iskustvo. 'Informer' otkriva kako to funkcionira u inozemnim školama.



'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu na Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju