Iva: 'Ne žalim ni jedne sekunde što sam tu provela'

Borba je bila tijesna, a ishod neizvjestan do samoga kraja, no jedno je sigurno – Hrvatska ima prvu MasterCheficu! Tijekom showa, najviše puta je bila proglašena pobjednicom izazova, a sada se Iva može pohvaliti laskavom titulom najbolje kuharice amaterke, pobjednice treće sezone popularnog showa MasterChef Hrvatska.



Osim zavidne titule, glavna nagrada koju je Iva osvojila iznosi 100 tisuća kuna, a u rodnu Makarsku sa sobom će ponijeti i pehar MasterChefa.

Pobijedila sam. Nisam stvarno očekivala. Doći do finala, a kamo li pobijediti je nešto što stvarno apsolutno nisam imala nigdje! Moji doma svi će biti jako ponosni. Prva hrvatska MasterChefica - ja, Bože dragi! Eto, i to je moguće!“ kazala je Iva u potpunom šoku.

Drugoplasiranom Anti Martiću, za dva boda pobjegla je pobjeda, no kako kaže, ponosno stoji iza svih svojih jela koje je donio pred žiri. „Ja mislim da su me svi fer ocijenili. Desert je bio uspješan, očito. Odlazim kući s najvećom mogućom srećom u srcu. Osjećam se ugodno u svojoj koži, nasmijano, veselo i ne može biti bolje!“ kazao je Ante.



Elena Jurić ispala je nakon prvog izazova Kutije iznenađenja u kojemu je zadatak bio napraviti predjelo kojim će započeti svoj finalni menu. Za predjelo koje im je prezentirala, Dino joj je dao ocjenu dva jer misli da njezin tanjur nije dostojan finala i njezinog kuhanja kroz cijelu sezonu, Andrej i Radovan su joj dali četiri i uz koju utješnu riječ, Elena je napustila MasterChef kuhinju. „Ja ti ostavljam da pronađeš svoj kuharski jezik, ako ćeš se s tim već i dalje baviti i da postaneš fokusiranija i odlučnija kuharica.“ kazao joj je Dino, a Andrej se nadovezao: „Zamolio bih te da se malo ohrabriš i izvučeš se iz tih nedoumica koje stalno vučeš sa sobom od početka do kraja.



Sa suzom u oku Elena je kazala kako je kuhala znajući da je to njezino zadnje jelo te da je znala da ne može parirati Ivi i Anti, no da bi se svakako željela baviti kuhanjem, samo još uvijek nije sigurna na koji način. „U isto vrijeme mi je smiješno i tužno koliko sam sama dramatična. Tragikomedija. Ja sam ona maska što se smije i što je tužna u jednome. MasterChef je jedno divno iskustvo. Nadam se da će tako ostati. I to je to. Ljudi nemojte me mrzit radi suza!“ poručila je Elena.

Nakon što je Elena napustila najpoznatiju kuhinju na svijetu, uslijedio je dvoboj između Ante i Ive u sljedeća dva izazova.

U drugom izazovu Testu kreativnosti kandidati su imali za zadatak napraviti glavno jelo. Po ulasku u kuhinju dočekao ih je žiri ispred kojih je na stolu bilo deset vrsta mesa poklopljenih zvoncem, a svaki kandidat imao je pravo otvoriti pet zvona i odlučiti želi li kao svoju glavnu namirnicu koristiti onu koja je pod tim zvonom. Ako ne želi, sljedeći kandidat otvara svoje zvono i tako dok god oboje ne odaberu glavnu namirnicu, s tim da se ne smiju vraćati na namirnicu koju su već odbili niti birati tuđu. Iva je igrala na sigurno i nije htjela riskirati te je odmah odabrala goveđi file.



Kad je bal nek' je bal, idemo i što bude!“ kazao je Ante koji je je prvo odabrao zvono pod rednim brojem tri i Radovan mu je otkrio file vepra, ali je Ante odlučio propustiti i otvarati dalje. Sljedeće zvono koje je odabrao je bilo broj sedam, ispod kojeg je bio srneći kare za što se on i odlučio. „Kuhanje ja avantura, a svi dobro znamo da ako ideš na sigurno – avantura se ne desi! Bilo bi mi draže da su se malo više poigrali s tim poklopcima.“ kazao je Dino.

Nakon dućana, kandidati su se vratili za svoje radne jedinice, žiri je podijelio posljednje savjete i krenulo je kuhanje za koje su imali jedan sat. Na početku su oboje bili fokusirani, ali zanimljivije je opet postalo nakon obilaska žirija. Nakon što su im oboje objasnili što rade, Dino ih je upozorio da imaju dosta istih elemenata (pire, batat, sečuanski papar itd.) i da paze da im jela ne budu preslična.



Ante je konstanta! On je prošao puno svijeta, on poznaje u najmanju ruku u teoriji, terminologiji jela za koja većina nas u žiriju nije čula, tako da možemo i mi nešto od njega naučiti, međutim, tehnički on nije stabilan.“ komentirao je Dino Antino kuhanje te dodao: „Ante ima problema s lijepim serviranjem. On na tome treba poraditi. On obožava staviti svoju dasku i nešto narezati na nju, a kad pokuša servirati nešto delikatno, lijepo i profinjeno, onda to baš ne ispadne tako.

Prvi je na kušanje, prema izboru žirija, išao Ante. Prvi prigovor na Antino jelo bio je da nije ogulio bob, a Andrej mu je rekao da je jelo inače dobro uspjelo i da je kare opet jako začinjen, ali da je to valjda karakteristika njegovog kuhanja, a Radovanu je jelo bilo fino, iako klasično i „po regulama“.
Iva je sa svojim tanjurom donijela i sifon i na licu mjesta na tanjur dodala pjenicu. Dino je prvo komentirao kako je tanjur lijep, zatim kušao i samo kratko rekao „super!“, a na njegov komentar Iva se nadovezala: „Toliko sam bila oduševljena kad sam shvatila da sam mu još jedan put uspjela začepiti usta!“

U trećem kuhanju, Ivu i Antu je dočekao Stres test u kojemu se od njih očekivalo da naprave desert. Kandidati su mogli odabrati koju kombinaciju namirnica žele za svoje desert, jednu internacionalnu, a drugu više tradicionalnu vodeći računa o cjelokupnom meniju i tome da desert mora biti nekakav logičan nastavak dosadašnjih jela. Oboje su odabrali prvu kombinaciju, a nakon toga su se opet uputili u dućan gdje su ponovo imali 5 minuta za neograničenu količinu dodatnih namirnica. Nakon toga su se vratili za radne jedinice i Igor je dao znak za početak kuhanja.

Žiri je napravio dva obilaska, a u komentaru nakon obilazaka, osvrnuo se na to da postoji razlika u težini deserata koje rade. Zaključili su da Iva puno bolje poznaje deserte, ali da si je zadala puno komponenti na kojima može pogriješiti. „Iva kuha vrlo konzistentno, vrlo koncentrirano, hladna je kao špricer kako se kaže. Čak kao da nije našjenka, već kao da je Njemica. Strašno je organizirana. I to Njemica Pruskinja!“ komentirao je Radovan, a Dino je nadodao: „Iva barata dobro sa slastičarskim tehnikama. Ona je odlučila radit sa čičokom što mi je izuzetno drago. Žao mi je što to meni nije palo napamet.“


Kušanje se nastavilo u istom tonu – Iva je donijela kolač i svi su bili spremni pohvaliti, međutim Radovan joj je našao foliju koju nije skinula s čokolade. Komentirao je da nije savršen desert, ali namjere su joj bile dobre i da je to izvela kako treba, to bi bilo savršenstvo. „Katastrofa, užas! Sramota, ajme finale, a ja poslužujem foliju!“ kazala je Iva. Unatoč tome desert je bio dobar. Dino je skinuo cijeli ogroman komad folije s čokolade, a Iva je bila vidno razočarana – cijela situacija se u trenu preokrenula, a Antine šanse su naglo porasle. Dino joj je rekao da bi zbog takve greške ispala da nismo u finalu, desert je prekrasan, ali ima još uvijek puno stvari za naučiti.Prava šteta zbog ovog što ti se dogodilo jer ovaj desert izgleda svjetski, a okus je još bolji!“ kazao je Andrej.

Ante je donio svoju tortu Pavlovu, a prvo što je Andrej pitao je li moglo biti veće jer je bilo nespretno servirano u dubokom tanjuru. Žiri je zaključio kako su okusi bili dobro odmjereni i svježi, ali kore su mu bile malo gnjecaste.
 

Po završetku emisije žiri je dao kratki rezime finala, a potom ocjene. Zaključili su kako su jela koja su im Ante i Iva servirali bila dostojna finala.Bili ste uporni i hrabri. Radili ste greške, ali ste iz njih učili i to je najveća vrijednost i sa tim trebate nastaviti dalje. Svaka vam čast!“ poručio im je Dino, a Radovan je nadodao: „Bili ste dobri kuhari, zanimljivi ljudi, poticajni kandidati!“

Pobjeda je otišla u Ivine ruke.„Ovo je iskustvo koje bi preporučila apsolutno svakome. Zaista, ne žalim ni jedne sekunde što sam tu provela“ poručila je Iva s osmjehom na licu i peharom u ruci.
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju